ROTTERDAM. BOSTUIN

Een eetbaar park in het hart van het dichtbevolkte stadsdeel Rotterdam Zuid. Een plek waar je je kunt ontspannen, al dan niet onder genot van een vers geplukte bes of noot. Dat is de Bostuin, opgezet als een natuurlijk ecosysteem, maar gericht op productie van voedsel en andere voor de mens bruikbare producten. Hier komen voedselproductie, ecologische rijkdom en een hoge belevingswaarde samen. De tuin biedt ruimte voor ontmoeting, educatie, recreatie en participatie op het gebied van natuur, voedsel en tuinkunst en vormt daarmee een bijzondere nieuwe aanvulling op het groene palet van Parkstad Rotterdam.

Een echt bos vereist maximale volle grond, daar is een innovatieve en integrale parkeeroplossing voor nodig. Dit wordt samen met restfuncties zoals bergingen ondergebracht in een half verdiepte binnenstraat die als een lus rondom de Bostuin loopt. Bergingen en schuttingen blijven daardoor uit het zicht en de unieke woonbeleving is gewaarborgd.

Het geplooide maaiveld zorgt ervoor dat de Bostuin voor al zijn bewoners zowel vanaf de begane grond als het dekniveau bereikbaar en beleefbaar is. Een ‘eindeloos’ parcours door de tuin stimuleert om naar buiten te gaan en te bewegen, te spelen en te ontmoeten. De looproute is een comfortabele, zachte loper die moeiteloos kleinere en grotere plekken aan elkaar rijgt.

In opdracht van
Nederlandse Bouw Unie

In samenwerking met
AAAN architecten en ORANGE Architects

Ontwerp
2020

Status
Tender